Vesijuoksun hyödyt

post thumb
Tuotesuositukset
by Meri/ on 14 Jan 2023

Vesijuoksun hyödyt

Vesijuoksu ei suinkaan ole pelkkää leppoisaa vedessä lillumista, vaan varsin tehokasta liikuntaa. Se sopii kaiken kuntoisille ja monen ikäisille ihmisille, jotka haluavat lisätä kroppaansa vetreyttä ja voimaa. Ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, kumpi kohottaa kuntoa tehokkaammin, uinti vai vesijuoksu. Vesijuoksu mahdollistaa kuitenkin kokonaisvaltaisemman treenaamisen. Vesijuoksun hyödyt piilevät siinä, että veden vastus on voimistaa liikkeiden tehoa. Tällöin muun muassa tuki- ja liikuntaelimistö voimistuvat.

Helpolla treenaamisen alkuun

Vesijuoksun hyödyt perustuvat veden tiheyteen. Kun vesi on ilmaa tuntuvasti tiheämpää, myös treenin teho voimistuu. Juostessa vedessä ollaan siten, että veden pinta ulottuu olkapäihin, ja tukena toimii vesivyö, joka on kiinnitetty vyötärölle. Vesijuoksun teho perustuu siihen, että vesi on tuhat kertaa tiheämpää kuin ilma. Juostessa käytettävän uima-asun tulisi olla napakka ja tukeva, mutta ei kuitenkaan puristava. Alkuun päästäksesi sopiva löytyy edullisesti katsastamalla outlet urheiluvaatteet netistä. Mikäli hiuksesi ovat pitkät, ne kannattaa kiinnittää poninhännälle tai käyttää uimalakkia.

Vesijuoksu on edullinen harrastus, koska uimapuvut ovat ainoa siihen tarvittava varuste. Myös kelluntavyön voi halutessaan hankkia omaksi, mutta niitä on yleensä myös vapaasti lainattavissa uimahalleissa. Juokseminen sopii erinomaisesti painonhallintaan. Se polttaa erittäin tehokkaasti rasvaa, sillä vedessä liikkuessa energiaa kuluu normaalia enemmän. Tehokas vesijuoksija voi kuluttaa tunnissa jopa noin 800 kilokaloria.

Vesijuoksun hyödyt ulottuvat koko kroppaan

Pohtiessa, olisiko oma laji uinti vai vesijuoksu, kannattaa huomioida, että vesijuoksu on uintia raskaampi laji. Tämä johtuu siitä, että vesijuoksussa ollaan pystyasennossa, jolloin vesi muodostaa vastuksen vartalon liikkeille kokonaan. Uidessa ollaan vaakatasossa, jolloin vastus on pienempi. Vesijuoksu saa kaikki suuret lihasryhmät työskentelemään yhtä aikaa tehokkaasti veden vastuksen ansiosta. Erityisesti treeniä ja kiinteytystä saavat vatsa ja pakarat. Mitä nopeammin juokset, sitä tehokkaammin treeni toimii. Mikäli haluaa tehostaa treeniä entisestään, vatsalihaksia ja pakaroita voi juostessaan jännittää maltillisesti.

Vesijuoksu lievittää tehokkaasti myös monenlaisia lihasjännityksiä. Jo sillä, että vietät aikaa vedessä, on lihasjännityksiä pienentävä vaikutus, ja juoksu rentouttaa jumittuneita lihaksia entisestään. Juostessa kannattaa hakea rytmiä, jossa hengästyy hiukan, mutta ei liikaa. Tämä tekee hengitys- ja verenkiertoelimistölle sekä sydämelle hyvää, mutta ei rasita niitä. Hyvä ohje on juosta sellaista tahtia, että hengästyminen ja puuskuttaminen eivät estä puhumista.

Juokseminen hellii myös mieltä

Kroppa ei ole ainoa, joka vesijuoksusta hyötyy. Vesijuoksun hyödyt ulottuvat laajemmalle, sillä juokseminen on hyväksi myös mielelle. Vedessä oleminen rentouttaa, irrottaa arjesta ja saa ajatukset muualle, mikäli elämässä on huolia. Sen on todettu myös lievittävän stressiä. Vesijuoksu on tehokkuudestaan huolimatta hidastempoinen laji, joten juoksun aikana ehtii rauhoittaa myös ajatukset. Juoksutempon hitaus pakottaa pysähtymään heidätkin, jotka yleensä elämässä suorittavat asioita ja pitävät vauhtia yllä.

Kun vesijuoksuun yhdistää kiireettömän saunahetken, vaikutus on yhtä aikaa tehokas ja hemmotteleva. Monet kertovatkin jääneensä treenaamiseen positiivisella tavalla koukkuun, ja uimahallille on päästävä yhä uudelleen hakemaan kokonaisvaltaista hyvää oloa.